Sådan giver man sine børn gode DIY vaner

Tages børnene ofte med ved arbejdsbordet, når der skal pakkes gaver ind, pyntes op eller laves højtidsdekorationer? Gode vaner her skal læres, før børn får dem ikke af sig selv. Få nogle gode råd til til- og fremgange her.

Lær dem om udstyret, og hvordan det skal bruges

Man får bedst gode vaner på noget område, ved at lære om det rette værktøj, og hvordan det skal bruges. Tag gaveindpakning som eksempel, hvor man sidder med store ruller af gavepapir, pakketape eller gavebånd. Her kan man optimalt lære sine børn, hvordan hvert ting skal bruges, og hvordan man folder papiret eller binder sløjferne rigtigt. Så kan børnene selv arbejde på deres håndværk, og på sigt lære, hvordan man flot pakker gaver ind.

I samme sessioner kan man også lære sine børn om de hårde værktøjer, som sakse eller sysmaskiner og andre redskaber, der skal bruges med omhu. Kom så meget omkring, og givet dit barn frihed til at prøve og fejle, så sikkert som muligt.

Opfordre kreativitet

DIY kan være utrolig kreativt. Man kan opfordre sine børn til at prøve sig kreativt ad igennem DIY. Det kan f.eks. være når man laver gækkekort, hvor man måske har lært dem at klippe nogle mønstre, men de har svært ved at følge dem. Her kan man opfordre dem til at finde deres eget mønster i stedet, og se om de selv kan afkode symmetri og proceduren i at få det ud i håndværket.

Her skal man være klar til at give opfordrende men aktiv kritik, så børnene bliver bedre med fremgang. Husk at man er ved at lære sine børn noget, og læring kræver også en andel disciplin. Men det skal ikke sidestille det sjove, ved at man er i gang med et DIY-projekt sammen.

Giv dem gode oprydningsvaner

Alle DIY-projekter efterlader et enormt rod, hvor man har været i gang. Og selvom det ikke er det sjoveste, er det stadig en del af processen, og trods at børnene måske brokker sig, skal man stadig give dem ansvaret for at ryde op efter sig selv.

Man kan gøre det til en sjov ting, for at mildne oplevelsen. Har man flere børn, kan man lave en konkurrence om, hvem der rydder op hurtigst, eller samler mest affald i plastikposerne. Her skal man forælder være kreativ, og sørge for at børnene er underholdt, når de runder deres projekt af.